articlebanner

Ta bort mögel och mögelsporer med ozonbehandlingar

Ozon dödar mögelsporer – sanera på egen hand och ta bort mögel med ozon

Det är lätt hänt att få en mögelskada. Oftast uppstår de på grund av ökad fukt och värme och brist på ventilation. Det sker många gånger i fritidshus, källare, vindsutrymmen och i badrum. I dessa dagar råkar vi dessutom oftare ut för vattenskador på grund av regn och översvämningar. Dålig dränering och många stenlagda eller asfalterade ytor runt våra hus bidrar också till ökad risk.

För att inte få fler mögelskador behöver man förstå hur skadan uppstått och åtgärda ventilation eller på annat sätt förebygga fuktskador. När skadan väl har inträffat behöver alla mögelskador göras rena eller ordnas genom byte av skadat material (om möglet växt in i materialet), men ozon är perfekt som komplement. Ozonet dödar nämligen mögelsporer som finns i luften och på det yttersta ytskiktet. Det är väldokumenterat och här kan du läsa tre vetenskapliga rapporter om detta: 
ResearchGate, Tandfonline, ScienceDirect

Mögelsporer har en tendens att föröka sig och spridas, om bara betingelserna finns för det. Beroende på hur stor din mögelskada är och hur länge den funnits behöver du handskas med problemet på olika sätt. I den här artikeln beskriver vi hur du gör vid större mögelskador. Vid små och lättare skador kan du förenkla processen. Då behöver du kanske varken slänga saker eller tömma rummet, utan bara göra rent vid skadan och ozonbehandla själva rummet, med grejer och möbler kvar. I artiklarna vi har om fritidshus, källare, vind och badrum finns beskrivningar av hur du gör när du har mindre mögelangrepp.

Först kommer en beskrivning i punktform. Du kan sen längre ned läsa i detalj om hur du går tillväga. Kom ihåg att en skyddsmask är väldigt bra att använda. Det finns särskilda skyddsklasser de delas in i, så kontrollera att den fungerar mot mögelsporer.

1) Gör en ozonbehandling mot mögel innan du gör dig av med sånt som inte ska sparas. 
2) Töm rummet eller ytan om den är kraftigt mögelskadad.

3) Gör ytterligare en ozonbehandling mot mögel.
4) Tvätta angreppen om de är ytliga eller ersätt mögelskadat material vid mer omfattande skador.

5) Se till att dammsuga och tvätta övriga ytor i rummet.
6) Genomför en grundlig sanering mot mögel med ozon.
7) Ozonbehandla saker som varit i rummet.
8) Ozonbehandla ev. mot mögel i angränsande rum.
9) Ev. behandling av rummet som haft mögelskada ytterligare en gång, före målning och tapetsering.


Här nedan följer mer detaljer kring varje punkt i listan. En skyddsmask gör att du inte andas in mögelsporer i onödan. 

1) Gör en ozonbehandling mot mögel innan du gör dig av med sånt som inte ska sparas.
I den här artikeln finns en beskrivning av hur du gör ozonbehandlingar. Det står även i manualen du får vid ditt köp. Mer information finns under punkt 6 här i listan. Den här första behandlingen gör du för att minimera mängden mögelsporer. Om möglet funnits länge har sporer spritt sig och satt sig i möbler och på textilier. Förslutna kartonger kan lukta på utsidan, men du får undersöka hur det står till på insidan. Mycket går att rädda, men det kommer att krävas en del arbete för att rena dina möbler eller grejer om de utsatts för mögel under en längre tid, så behåll i så fall bara sånt du tycker är värt att lägga ner arbete på (se punkt 7).
2) Töm rummet eller ytan om den är kraftigt mögelskadad.
I ett tomt rum kommer ozonet åt väggar, golv och tak och själva rummet får på så sätt högre utbyte av ozonet. Du kan också ozonbehandla längre tid. Mögelskadade möbler och annat skadat innehåll bör flyttas till en annan mindre lokal för att saneras separat. Har du inget annat rum att tillgå, får du sprida innehållet i rummet, så ozonet kan nå alla ytskikt.
3) Gör ytterligare en ozonbehandling mot mögel.
När rummet är tömt kommer ozonet att kunna verka mer effektivt, och du kan dessutom köra längre tid än om du har grejer i rummet. Den här behandlingen gör du också för att begränsa mängden levande mögelsporer i luften och på ytskikt.
4) Tvätta angreppen om de är ytliga, eller ersätt mögelskadat material vid  mer omfattande skador. 
Ozonet dödar mögelsporer som finns i luften och på yttersta ytlagret. Det tar inte bort mögelfläckar och tränger heller inte in på djupet i material. Det gör heller inte ättika eller annat mögeldödande ämne som kan användas till att ta bort ytliga mögelangrepp. Om trä eller annat material är mögelskadat på djupet måste du ta bort och byta ut det.
5) Se till att dammsuga och tvätta övriga ytor i rummet.
Även övriga ytor behöver tvättas av: skåp, skåpdörrar, ventilation och vrår. Det är bra att slänga eller tvätta allt du använder vid städningen, tvätta textilier i 90 grader. Dammsugarpåsar och filter slängs med fördel efter städningen.
6) Genomför en grundlig sanering mot mögel med ozon.
Inga människor eller husdjur kan vara i bostaden när man behandlar ett rum, för vi mår inte bra av att andas in ozon. Ozongeneratorn placeras högt (ozon är en tung gas) – genom att den står högt får du bättre spridning. Stäng även dörrar och ventiler, så ozonet inte vädras ut under behandlingen. Normalt räknar vi med 1 timmes behandling per 20 kvm vid en grundlig sanering. Men när rummet är tömt på alla möbler kan man dubblera tiden. Om rummet är större än 20 kvm kan man dela av det med hjälp av en presenning eller byggplast, för att få upp tillräckligt hög ozonnivå, så den säkert dödar mögelsporerna. Ställ upp ev. garderobs- och skåpdörrar så ozonet når in överallt, men stäng aldrig in själva apparaten i för små utrymmen som t.ex. toaletter eller klädkammare. Ställ den i så fall utanför med öppen dörr i stället.

När behandlingen är klar ska du vänta minst 2 timmar innan du går in och öppnar upp för att vädra med korsdrag. Det är ingen nackdel att vänta längre, tvärtom – ozonet som producerats kan jobba färdigt och ozonhalten hinner halveras ytterligare 2 gånger per timme innan man går in. Vädringen är viktig både för att återställa ozonet till vanligt syre igen, men även för att vädra ut biprodukter som uppstår i mötet mellan ozon och mögelsporerna.
7) Ozonbehandla saker som varit i rummet.
När man ska ozonbehandla mögelskadade saker som man gärna vill behålla, är det en fördel att göra detta i ett mindre rum, ca 10–20 kvm. Du kan läsa den här artikeln om hur man gör med möbler. Det är ett tidskrävande arbete, så spar bara sånt du verkligen inte vill slänga. När det gäller textilier eller kläder finns denna artikel.

Kartonger ställs upp var för sig, så ozonet kan nå från flera sidor. Om sakerna i kartongerna luktar mögel måste du även sprida ut dem så ozonet når dem. Pappersmaterial och böcker som luktar behöver även spridas ut och boksidor exponeras för ozon, om det ska kunna ge någon effekt. När det gäller möbler och saker är det bättre att upprepa korta behandlingar än att köra långa.Tänk på att inte behandla plastsaker länge, för det kan uppstå kemiska reaktioner som gör att plasten börjar lukta illa och även kan börja avge olämpliga gaser.
8) Ozonbehandla ev. mot mögel i angränsande rum.
Om du har en större mögelskada får du räkna med att mögelsporer har spritt sig till angränsande rum. För säkerhets skull bör du göra en ozonbehandling av varje rum för sig. (Rum under 10 kvm behandlas utifrån med dörren öppen till det lilla rummet.) Räkna med 1 timme per 20 kvm, väntetid 2 timmar, därefter vädring.
9) Ev. behandling av rummet som haft mögelskada ytterligare en gång, före målning och tapetsering.
Om du tänkt måla, tapetsera eller lacka golv kan du göra en sista ozonbehandling innan du påbörjat arbetet. När du väl börjat måla eller tapetsera måste du vänta en längre tid innan du kan använda ozon igen. Det beror på att ozon inte fungerar bra i kombination med lim, lösningsmedel i färg eller lack och heller inte med lukten från nylagda vinyl-och plastmattor. Det kan uppstå en annan obehaglig lukt som är svår att få bort.

Har du frågor kring mögel och ozon eller behöver rådgöra utifrån dina specifika förhållanden, kontakta oss på OzonStockholm:

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10 000 mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Alla ytor / många slags problem LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10 000 mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Bostäder / svårare problem LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS1-5000
5 000 mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Fordon / lättare problem LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Bostad, Mögel, Rengöring

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9-17, välkommen! 

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1395 kr!