Hur man sanerar lukt med ozon

Ozonstockholm förklarar varför en maskin som alstrar ozon kan ta bort dålig lukt.

Luftrenare

En ozongenerator är en typ av luftrenare och kanske det effektivaste verktyget som finns att tillgå för att snabbt återställa utrymmen som farit illa på grund på grund av exempelvis mögel, tobaksrök, svett, vattenskador, matos, sopor och mycket annat. Sanering kan även vara för att underhålla och få bättre luftkvalite genom t.ex. ta bort mögelsporer vilket kan påverka hälsan. (Artikel WHO.) Vi på Ozonstockholm har ett flertal olika luftrenare med ozonteknik från välkända fabrikat som garanterat löser dina luktrelaterade problem snabbt och smidigt. Allting du behöver göra är att trycka på en knapp och hålla dig undan ett par timmar.

Men hur fungerar då en luftrenare ozon rent konkret? .'Här är några saker som kan vara bra att veta innan du hyr eller köper en luftrenare med ozon från oss:

Så renar du luften!

Du placerar luftrenaren direkt i det utrymme där problemet är som värst. Har du haft en fuktskada med mögelspridning som resultat i hallen ställer du ozongeneratorn där och låter den gå av sig sjäv. En ozongenerator bör placeras i direkt anslutning till lukten eller möglet som man vill ta bort. Anledningen är att ozonet från ozongeneratorn har en halveringstid på 30 minuter. Om ozongeneratorn är placerad för långt borta från källan så hinner ozonet sönderfalla innan det har en möjlighet att neutralisera lukt eller mögel. Tänk på att hålla dig undan när ozonaggregatet går och att flytta på känsliga möbler och allra främst krukväxter. Har du husdjur eller småbarn är det naturligtvis viktigt att hålla dem undan också.

En annan viktig sak är att tänka på är att placera ozongeneratorn så högt som möjligt. Ozon är nämligen tyngre än luft så det sjunker snabbt ner mot golvet. Genom att placera ozonaggregat högt upp försäkrar du dig om att allting mellan ozongeneratorn och golvet blir behandlat. Stäng gärna så gott det går i rummet du rengör så att ozonen får högsta möjliga koncentration. Rengör sedan ett rum i taget.

Ozonet försvinner mycket snabbt efter att ozongeneratorns timer stoppat. En vanlig behandling tar, två timmar plus en timme extra för att låta ozonet bryta ner sig självt.

Dålig lukt, fukt ocxh mögel fastnar väldigt lätt i textil så det är ofta ytterst effektivt att behandla textilmöbler, mattor och liknande med ozon. Tänk på att textil i extrema fall kan textiler fara illa av ozon. Du bör alltså inte ställa luftrenare direkt i soffan och låta den gå i flera timmar. I normalfallet är det dock inga som helst problem. Men alla slags krukväxter mår tyvärr dåligt av ozon och bör därför avlägsnas helt.

Luftrening med ozon är en VÄLDIGT effektiv och enkel metod för att rengöra och rensa dålig lukt. Men kom ihåg att det i riktigt svåra fall t.ex. Vid röklukt som under decennier trängt sig in i sig djupt i väggarna måste du även ta hand om källan så att lukterna inte kommer tillbaka. Eller om en vattenskada har uppstått med mögel som följd måste även denna åtgärdas för att inte nytt illaluktande mögel skall bildas.

Vad kan jag rena med ozon?

Vårt kök är illa skadat av matos och rök, hjälper era verkligen ozonaggregat mot det? De ser lite klena ut...
Japp! Låt dig inte luras av storleken. Våra ozonaggregat är mycket effektiva proffsmaskiner och fixar utan problem:

  • Mögelsporer och sur/fuktigt lukt. Ozonet som generas av våra luftrenare bryter snabbt ner ruttna och förmultnade partiklar, vilket snabbt leder till friskare luft i alla slags utrymmen. Ozon tar också effektivt död på mögelsporer, vilket är stor fördel då är hälsovådligt i bostäder och i värsta fall cancerframkallande.
  • - Matos och soplukt. Eftersom ozon verkar genom att oxidera organiskt material som mögelsporer och rökpartiklar och rök är ett ozonaggregat mycket effektiva i exempelvis inpyrda bostäder, kök, dåligt ventilerade sommarstugor.
  • - Funkar mycket bra i begränsade utrymmen som bilar. Lukter och bakterier som fastnat i klädseln försvinner enkelt och smidigt!
  • Rökskador efter exempelvis en brand eller långvarig tonaksrökning, ozonet verkar också på nikotinpartiklarna som grott i möbler, väggar, textilier etc.
  • Lukt från döda skadedjur så som råttor och insekter. Funkar också i bostäder där någon haft exempelvis en mindre rumsren katt eller nåt annat som orsakat obehaglig lukt.