articlebanner

Ta bort röklukt

Ta bort röklukt från inrökt bostad

Du har kanske ärvt en bostad efter en nära släkting som rökt inomhus, eller köpt ett renoveringsobjekt? Om du vill göra i ordning en nikotinskadad bostad kan du få goda råd av oss. Vi har jobbat länge i branschen och har samlat erfarenheter som vi vill dela med oss av.

När du ska överta eller lämna en bostad som någon rökt länge i, behövs många åtgärder för att få den luktfri. Ju fler åtgärder du gör, desto snabbare går det. Processen består av flera moment, där ozonbehandlingar med en generator används både före och efter. Här i början kommer en sammanfattning, men längre ner kan du läsa mer detaljerat om processen. (Sanering efter brand görs på liknande sätt.)

1. Släng allt som inte ska vara kvar eller har ett värde för dig.
2. Töm lägenheten/huset, helt tom yta fungerar bäst när du ska ta bort röklukt.
3. Gör med fördel en ozonsanering innan du börjar riva i golv och väggar, dammsug efteråt. 
4. Riv ut plastgolv, tapeter och trämaterial som inte ska vara kvar – se till att ha skyddskläder och mask när du river för att skydda dig mot farlig röklukt.
5. Tvätta väggar, tak och golv med specialtvättmedel tills den gula nikotinoljan inte utsöndras mer. Kom ihåg skyddskläder och mask.
6. Tvätta även i vrår, skåp och skåpdörrar, bakom och i vitvaror, även ventilation samt mindre utrymmen, för att effektivt ta bort röklukt.
7. Genomför en grundlig sanering med ozon, efterföljt av dammsugning. Allt ska vara torrt innan du börjar.
8. Spärrmåla och tapetsera, slipa ev. golv.
9. Om röklukt tränger fram igen, underhållssanera med ozon.


1. Släng allt som inte ska vara kvar eller har ett värde för dig
Eftersom textilier och alla porösa material både suger åt sig och avger nikotin och många andra farliga ämnen som tobaksrök innehåller, är det bra att slänga allt du inte vill ha kvar. Bär någon form av skyddsmask när du rotar i materialet.

Är det något som har ett stort värde för dig, går det oftast bra att ozonsanera detta separat i ett mindre rum. De flesta kläder och textilier går att behandla och få bort röklukt. Fina möbler kan gå att rädda, om man både tvättar, slipar, gör upprepade ozonbehandlingar och dammsuger materialet.

2. Töm lägenheten/huset, helt tom yta fungerar bäst när du ska ta bort röklukt
Du kommer åt att göra rent lättare när bostaden är tom. Både tvättning, ozonrening, dammsugning, rivning av golv och tapeter och målning/tapetsering kommer att gå lättare att utföra.

3. Gör med fördel en ozonsanering innan du börjar riva i material
Eftersom cigarettrök innehåller väldigt många giftiga ämnen och ¾-delar blir kvar i omgivningen, har det stora fördelar om du har en ozongenerator och kan genomföra saneringar flera gånger under processen. En beskrivning av hur det går till finns längre ner: Genomför en grundlig sanering. Ozonet tar udden av röklukten innan du börjar riva i materialet, och gör det lättare för dig att arbeta vidare med att ta bort röklukt. 

Under tiden behandlingen pågår frigörs giftiga ämnen ur röklukten, lättflyktiga ämnen, som inte är bra att andas in. Därför ska man alltid vänta till nästa dag innan man går in i bostaden igen och vädra ut extra lång tid. Dammsug efteråt, det tar bort många av de restpartiklar som uppstår vid saneringen.

4. Riv ut plastgolv, tapeter och trämaterial som inte ska vara kvar – se till att ha skyddskläder och mask för att skydda dig mot farlig röklukt
Förutom den röklukt som bitit in och satt sig i golv, väggar, tak och trälister så finns också många giftiga ämnen inlagrade. Man uppskattar att en cigarett innehåller 7 900 ämnen och av dem är ett 50-tal cancerframkallande. Förr pratade man mycket om ”andrahandsrökare” (SHS). Nu beskriver många forskningsrapporter farorna för ”tredjehandsrökare” (THS), alltså människor som utsätts för de giftiga ämnen som material utsöndrar, där en rökare bott. Här kan du läsa mer:

Det är alltså ingen bra idé att försöka spara in på tapetsering, byte av golv, trälister och annat. Men se till att använda skyddskläder och en bra mask när du river ut all gammal inredning för att få bort röklukt.

5. Tvätta väggar, tak och golv med specialtvättmedel
Nikotinolja är väldigt fet och gulaktig. För att få bort den krävs det specialtvättmedel och tvättning flera gånger, tills all missfärgad vätska är borta. Den här grundliga tvätten behövs även för att få ny målarfärg att fästa.

Saneringsföretag är utrustade med skyddsdräkt och skyddsmasker när de jobbar med detta, så se till att skydda dig. Du bör inte andas in alla giftiga ämnen som frigörs!

6. Tvätta även i vrår, skåp och skåpdörrar, bakom och i vitvaror, även ventilation samt mindre utrymmen, för att effektivt ta bort röklukt
Resterna efter rökning sitter överallt, så om du vill rädda skåp, skåpdörrar och köksinredning behöver du tvätta allt med specialtvättmedel. Glöm inte att tvätta bakom och i vitvarorna. Ventilationen kräver också fysisk tvättning med specialtvättmedel. Tvätta eller byt ut handtag och kontakter.

7. Genomför en grundlig sanering med ozon, efterföljt av dammsugning
När du tvättat allt måste rummet vara helt torrt innan du gör en grundlig ozonsanering. Du kanske t.o.m. ska ställa in en luftavfuktare och/eller en torkfläkt innan du sanerar. Ozonet fungerar inte effektivt i en fuktig miljö.

En grundlig sanering görs i varje normalstort rum. Inga människor eller djur ska vara i bostaden under saneringstiden och resten av dagen. Ställ upp garderobs- och skåpsdörrar så ozonet når in överallt. Du ställer ozongeneratorn högt, då får ozonet bättre spridning, för ozon är en tung gas. Sanera minst 2 timmar, dubbelt så länge om rummet är tomt,  vänta flera timmar, gärna till nästa dag och vädra sen ut med korsdrag extra länge. Flytta generatorn till nästa rum och upprepa proceduren. Men den ska inte ställas in i för små utrymmen, som klädkammare eller toaletter. Ställ den utanför, med dörren öppen i stället.

Efter saneringen ska du dammsuga för att ta bort giftiga restprodukter. Släng dammsugarpåse och dammsugarfilter efter varje dammsugning.

8. Spärrmåla och tapetsera, slipa ev. golv
Det finns särskild spärrfärg att måla tak och väggar med, för att inlagrad röklukt och ev. giftiga ämnen inte ska tränga fram ur dem senare. Finns det trägolv kan de med fördel slipas, och dammsugas noga. Frigörs mer röklukt vid slipningen kan man göra en ozonsanering igen, innan man oljar eller lackar dem. Men kom ihåg att ozon kan reagera negativt ihop med lukt av målarfärg, lim och lösningsmedel, så sanera i så fall innan du målar eller lackar något i bostaden. 

9. Underhållssanera med ozon
Om du gjort ett grundligt arbete med upprepade ozonbehandlingar, tvättning, ny eller spärrmålad inredning och nya möbler borde det ta ett tag innan ni kan märka röklukt i bostaden. Men när något sipprar fram, från t.ex. ventilationsrör där man inte nått långt in i rören vid rengöring, går det bra att underhållssanera med ozon. 

Har du lagt ner mindre arbete får du räkna med att göra många upprepade underhållssaneringar. I vilket fall som helst kommer du att ha stor nytta av din ozongenerator!

En underhållssanering innebär att man kör ozongeneratorn centralt över en större yta och framför allt där man kan känna lukten. Inga människor eller djur kan vara i bostaden när man sanerar och blommor flyttar du till ett annat rum och håller dörren stängd. Du väntar 2 timmar och vädrar sen ut. 

TIPS
Luftrenare med kolfilter och HEPA-filter 
Du kan med fördel använda en luftrenare med en kombination av kolfilter och HEPA-filter både under och efter hela saneringsprocessen för att ta bort röklukt. De drar till sig både väldigt små partiklar som frigörs vid röksaneringen och även större, damm och liknande. Du ska bara komma ihåg att att byta filter enligt anvisning och ha ett effektivt kolfilter. Dessa slutar fungera när de är ”mättade” med avfallsprodukter. Filtreringstiden (via luftflödet) ska vara maximal.

Här kan du köpa våra ozongeneratorer. Ring OzonStockholm om du har frågor:

dots dots
machine_image1
OS4-10000
10 000 mg/h
2495 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Alla ytor / många slags problem LÄS MER
checkicon Avancerade funktioner
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Reglerbar effekt
checkicon Intervallkörning
Se fullständig specifikation
machine_image2
OS2-10000
10 000 mg/h
1995 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Bostäder / svårare problem LÄS MER
checkicon Vår bästsäljare
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation
machine_image3
OS1-5000
5 000 mg/h
1395 kr
KÖP
checkicon Kapacitet: Fordon / lättare problem LÄS MER
checkicon Lägst pris
checkicon Utbytbar ozonplatta >4000h
checkicon Enkel att använda
checkicon Timer upp till två timmar
Se fullständig specifikation

Andra artiklar om ozonrening i kategorierna: Rengöring, Bostad, Rök

Kontor för uthyrning och inköp

Vårt företag finns på: Bergsrådsvägen 106 i Bagarmossen, Stockholm. Här kan Du både köpa och hyra ozongeneratorer. Men ställ GPS på Fogdevägen 114 för att enklast komma hit – där finns en parkeringsplats som ligger nära vår huvudingång. Vi har en blåvit flagga utanför dörren som du ser från parkeringen. (För mer information om hur du hittar hit klicka här.) Vi har öppet må-fre kl. 9–17. Välkommen! 

 

chat banner
KÖP ETT EGET AGGREGAT
Från 1395 kr!
Payment failed

Sorry but your payment has failed. Please try again if still problem call us to solve it for you:
08-400 127 34
Or use our contact form at the bottom of page to mail us.

Luk